Löysin jostain tavaroistani ruispiparien ohjeen. Nyt kokeilin ensimmäisen kerran. Onnistuivat hyvin ja hyviltä maistuvat, joten ohje talteen. Ohjeesta tulee n. 60 kpl.
Ruispiparkakut
140 g siirappia
90 g sokeria tai ruokosokeria
100 g voita
1 kananmuna
2 tl inkivääriä
11/2 tl kanelia
11/2 tl kardemummaa
1 tl ruokasoodaa
100 g perunajauhoja
50 g vehnäjauhoja
150 g ruisjauhoja
Siirappi, sokeri, rasva ja mausteet laitetaan kattilaan ja kiehautetaan. Seos jäähdytetäänja siihen lisätään kananmuna ja vatkataan niin, että massa vähän vaalenee ja kuohkeutuu.
Perunajauhot, vehnäjauhot ja sooda sekoitetaan keskenään. Tämä jauhoseos lisätään siivilän läpi taikinaan ruisjauhojen kanssa vuorotellen. Taikina sekoitetaan hyvin. Taikina saa seistä seuraavaan päivään, jolloin kaulitaan ja otetaan muotilla pipareita. Paistetaan n. 200 asteessa kauniin ruskeiksi n. 9 minuuttia.
Kommentit